2015. március 30., hétfő

A korai érzelmi kapcsolatok fontossága

Nem csak és kizárólag a képernyős felületekben gazdag világ – amibe beleszülettek – határozza meg, ki lesz belőlük. Tragédia lenne, ha ezt elhinnénk! – Ez a személyes meggyőződésem! Ez a gondolatom inspirált a téma kutatásában, és ezt támasztottam alá a diplomamunkámban.

Ahhoz, hogy valóban mélyre láthassunk, az elején kell kezdenünk. Első lépésként ismerjük, értsük meg a csecsemő – és gyermekkori élmények rendkívüli fontosságát a későbbi személyiség alakulásában. Ehhez elengedhetetlen a mai és a jövő heti bejegyzés! Ajánlom azoknak, akik még csak tervezik a gyerekvállalást, és ajánlom azoknak, akik már gyermeket nevelnek. Innen indulunk el, ez lesz az alap, amire építkezünk!

Annál is inkább, mert a Z generáció második hullámába tartozók (2005 és 2010 közötti születésűek) még javában élik gyerekkorukat, még érdemben fel lehet használni azt a tudást, amit átadok a kedves Olvasónak. Főképp igaz ez, az alfa generációra, hisz ők életük legelején járnak. A Z generáció idősebb tagjai (1995 és 2000 között születettek) már túl vannak a csecsemő – és korai gyerekkori éveken, így az őket nevelőknek azért tartom fontosnak bemutatni ezeket az ismeretek, hogy merjenek tisztán látni. A digitális világ önmagában nem tehető felelőssé a gyerekeket érintő esetleges problémákért! Döntő jelentőségű ezt megérteni és elfogadni!


A tudomány számára ma már nem titok, emberi kapcsolataink és a bennük átéltek komoly hatást gyakorolnak a génműködésre, az agyi idegsejthálózatok elraktározzák azokat. A környezet és a gének között szüntelen párbeszéd van! Tekintélyes neurobiológiai kutatások igazolják, hogy az empátia kialakulásért, a szeretetre való képességért a tükörneuronok tevékenysége a felelős. (Bauer 2010, 2011) Egy olasz kutatócsoport munkájához kötődik e neuronok felfedezése. (Erre nem térek ki részletesebben, akit érdekel a kutatás, annak ajánlom Joachim Bauer Miért érzem azt, amit te? – Ösztönös kommunikáció és a tükörneuronok titka című könyvét.)

A tükrözésre szükség van ahhoz, hogy a gyermekben kialakuljon az empátia és a kötődésérzet. Az újszülött már rendelkezik azzal a tükörneuron rendszerrel, amely képessé teszi őt a legfontosabb emberekkel történő tükrözéses tevékenységekre. Nagyszerű példa erre, amikor valaki kanállal etet egy kisbabát és maga is önkéntelenül kinyitja a száját. Tátott szájra az újszülött is tátott szájjal reagál. J Ez a lenyűgöző utánzóképesség az alapja annak, hogy már a kisgyermek életének elején kialakuljon a kötődés közte és gondozója között. (Bauer, 2010)


Az érzelmi kapcsolatok kialakításának lehetőségét a csecsemők számára a tükörneuronok adják meg. Például amikor a kisbaba mosolyog, és mi visszamosolygunk rá, azzal segítjük az érzelmi reagálás képességének kialakulását. Bíztató és megnyugtató, hogy már ilyen korán tehetünk azért, csemeténk olyan stabil alapokra építkezzen, ami megvédheti őt a digitális környezet potenciális ártalmaitól.

Az empátia és a kötődésérzet a fejlett érzelmi intelligencia (EQ) alappillérei. Ami épp oly fontos az életben való boldoguláshoz, mint az értelmi intelligencia (IQ). Különösen így van ez a virtuális világban, ahol a korának megfelelő érzelmi intelligencia hiányában komoly veszélynek van kitéve a gyermek identitásának fejlődése és társas kapcsolatai. (Későbbi bejegyzéseimben bővebben olvashat majd erről!)

Az érzelmi intelligenciát nagyon jól lehet fejleszteni mese és játék segítségével! Erről írok a következő héten. Olvassák a blogot akkor is!


Niki

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése